Česnekový prášek vždy po ruce

Česnekový prášek vždy po ruce

Pytlíček s česnekovým práškem můžete vždycky popadnout v supermarketu, hodit do košíku, zaplatit a máte to bez problémů, to je jasné. A nebo si česnekový prášek můžete vyrobit doma, svůj vlastní.

 

Z čeho? Tak předně: kolikrát se vám stalo, že jste vyhazovali česnek, který jste vinou nesprávného skladování nechali zplesnivět, vyklíčit nebo úplně seschnout? Na česnek není úplné vždycky vhodná příležitost nebo chuť, a tak se často stává, že polovina toho, co se nakoupí, se po čase zase vyhodí.

 

Udělat si doma svůj vlastní česnekový prášek je velice jednoduché. Česnekový prášek je praktickým pomocníkem při vaření – šetří čas a i přes práškovou konzistenci garantuje krásně voňavé jídlo. To, jaké zdravotní benefity česnek má, asi nemusíme opakovat. Snad jen to nejzákladnější: česnek je jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik.

 

Jak tedy na přípravu česnekového prášku rychle a prakticky?

 

Popadněte celou česnekovou palici a odstraňte stopku. Pak si celou hlávku položte před sebe na dřevěné prkénko a rozdrťte jí seshora otevřenou dlaní. Hlávka se okamžité rozpadne na jednotlivé stroužky.

 

Všechno to sesypejte do mísy, na mísu položte dolů dnem jinou mísu tak, aby do sebe zapadly. Chyťte je obě pevně rukama tak, aby se od sebe nerozdělily a asi desetkrát mísami silně zatřeste. Až se znovu podíváte na obsah mísy, zjistíte, že jsou všechny stroužky oloupané. Celé to netrvá déle než deset vteřin.

 

Tento postup čištění česneku je ideální mimo jiné i proto, že je absolutně citlivý ke stroužku, na rozdíl od nože, který nadělá mnohem více odřezků, než je vhodné. Čím lépe je česnek očištěný, tím lépe se suší. Což je další fáze výroby česnekového prášku – sušení. Česnek můžete vysušit buď v horkovzdušné troubě na pečícím papíře při teplotě 60 stupňů asi půl hodinky. Že je česnek suchý, poznáte, když se vám začne drolit mezi prsty.

 

Usušené stroužky umelete v čistém mlýnku a přesypete do čistých nádobek od koření. Skladujete na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě.

 

 

Mgr. Xénia Paličková Křížová

Zpět na přehled