Co prozradí žloutek?

Co prozradí žloutek?

Jenže velmi často vejce kupujeme stylem, že zkrátka popadneme první balení v regálu obchodu. A jediné, co nás zajímá, jsou cena a minimální trvanlivost. To je ovšem chyba.

 

Zcela zásadní informací je totiž barva žloutku. Ta o vejci prozradí mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Barva žloutku totiž přímo odráží zdraví slepice, která vejce snesla a také rozmanitost stravy, která se jí dostal do zobáku. Drtivá většina vajec z velkochovů tak má velmi světlý žloutek, protože slepice jsou celý život zavřené v klecích a jejich strava je velmi jednostranná.

 

Naproti tomu volně pobíhající slepice mají nejenom více pohybu, ale volný chov je také mnohem větší zárukou pestré stravy. Slepice totiž nejí jen obligátní zrní, ale ve výběhu si sem tam sezobne nějakou žížalu, brouka nebo zeleň. 

 

A přímým důsledkem toho je, že žloutky těchto navolno chovaných slepic mají mnohem výraznější barvu. Rozdíl ovšem není jen v barvě. Jak připomíná San Francisco Globe, bylo prokázáno, že vejce volně chovaných slepic jsou mnohem zdravější. Oproti vejcím z velkochovů totiž obsahují například mnohem více vitamínu A, který působí blahodárně na zrak a kosti, vitamínu E (podporuje krevní oběh) a omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. A to pořád není vše. Vejce od „šťastných“ slepiček se mohou pochlubit mnohem nižším obsahem nasycených tuků a cholesterolu v porovnání s těmi z velkochovů, která obvykle kupujeme a jsou jich plné regály v supermarketech.

 

Pokud tedy máte tu možnost, kupujte raději vejce od farmářů nebo alespoň od známých, kterým se pár slepic prohání po dvoře. Nebo si nějakou tu nosnici pořiďte sami. Vaše zdraví vám poděkuje.

Redakce

Zpět na přehled