Na stůl? Nebo do popelnice? I.

Na stůl? Nebo do popelnice? I.

Časopisy i internet jsou plné moudrých doporučení, co by se mělo jíst a co ne. Hitparády funkčních potravin 21. století se nás snaží přesvědčit o tom, že pokud okamžitě a hned celý jejich unikátní seznam nezařadíme do naší každodenní stravy, náš život nebude v pořádku, předčasně zestárneme, umřeme v bolestech a celkově bude kvalita našeho pinožení na úrovni středověku.

 

Ale jako vždy, není všechno zlato, co se třpytí. Povážlivě moc položek z tohoto zdravého seznamu je tam neprávem. Jak je to možné? Díky dravému marketingu a také nízkému obecnému povědomí o věci. Není výjimkou, že deklarovaná zdravá potravina nejenže není zdravá, ale je dokonce nezdravá nebo alespoň patří mezi nehodnotné a předražené.

 

O čem přesně mluvíme? Máme tady pro vás pár konkrétních příkladů na zamyšlení. Příště je možná díky tomu do košíku již nenaložíte.

 

1. Nízkotučné potraviny a potraviny bez tuku

 

Soudruzi z marketingu kdysi nedávno přišli na to, že když k jakémukoliv popisku čehokoliv uvedou, že je to nízkotučné, prodá se to samo. Problém je, že ingredience, které mají nahradit ztrátu chuti způsobenou snížením tuků, udělají z nízkotučné potraviny potravinu s vysokou dávkou cukru v jeho nejrůznějších podobách (včetně těch chemických). Jeden příklad za všechny: nízkotučné jogurty. Řešení? Obyčejný bílý jogurt, bez přísad a sladidel.

 

2. Ovocné džusy

 

Zde vám určitě neřekneme nic nového. Ovocný džus (hlavně z kategorie levnějších) má s ovocem společného asi tolik jako ta krabice, ve které se prodává. Recept, jak se tomu vyhnout, je jednoduchý. Vždy, když budete mít tendenci v obchodě sáhnout po ovocném džusu, přesměrujte svoji ruku na vodu. Ani ne na ochucenou vodu, pokud je to možné. Stačí na čistou vodu. Uděláte laskavost svým zubům, své slinivce břišní i své váze. A to vůbec nemluvíme o tom, že toto pravidlo platí pro dospělého dvojnásob a pro děti ještě víc.

 

3. Margaríny

 

S margaríny a jejich pověstí u veřejnosti je to jako s houpačkou, která se houpe podle toho, jak moc se do houpání zapojuje lobby velkoproducentů této náhražky másla. Máslo upadlo do nemilosti poté, co se (s velkou slávou) zjistilo, že je tukem!!! Naštěstí se z té nemilosti pomalu opět dostává zpátky na naše stoly. Byť je samozřejmě na místě zacházet s ním střídmě. Máslo a zdravé tuky (například avokádo) posílá milé margaríny a jejich složení blízké plastům tam, kam patří. Do věčného zatracení.

 

 

 

Mgr. Xénia Paličková Křížová

Zpět na přehled