Šťáva není sirup

Šťáva není sirup

Prevence a imunita. Dvě slova, která nás provádějí celý život a která skloňujeme pokaždé, když nás zklamou. Především tehdy když prevence je nedostatečná a imunita tak nízká, že ji hravě překročí miniaturní bacil. Výsledkem jsou pravidelné rýmy, nachlazení, chřipky a podobná havěť.

Nejčastějším řešením je v tomto případě sprint do lékárny a zásoba oblíbených chemických sloučenin, zázraků do pěti dnů, nemožného do večera. A příslib, že příště už si to pohlídáte. Do týdne se přesto spolehlivě chytne celá rodina. Oblíbené protinachcípavé kombinace „zkušených matek“, které jsou ochotny pohnout kostrou jsou lákavým návodem, dívejte a učte se. Je to takto: pravidelně plavat, saunovat, otužovat, chodit co nejvíce pěšky, pít šťávu. Ne sirup. Zeleninově-ovocnou šťávu.

Zeleninově-ovocná šťáva je doma připravený nápoj, který vás při troše cviku nebude stát více času než 15 minut a daruje vám za odměnu navýšení odpracovaných, odchozených nebo vysportovaných hodin a ponížení hodin odstonaných. Začněte tým, že popadnete vozík a nakoupíte materiál.: mrkev, červená řepa, jablko, grap, pomeranč, brambor, celer a zázvor. Doma ze skříně vytáhnete zaprášený odšťavňovač, případně si necháte darovat u příležitosti nějakého svátku nezaprášený. Ideální je takový, kam můžete házet celé kusy ovoce a zeleniny, šetří to čas i nervy a zvyšuje šance, že u toho vydržíte delší dobu.

Čištění a mytí ingrediencí netrvá více než pět minut a to ani nemusíte být extra zruční s nožem. (Odšťavňovač je nejlepší opláchnout hned po použití.) Ze zázvoru ukrojíte a očistíte kroužek tlustý asi půl centimetru, z celeru tolik, aby vydržel sedm dnů. Brambor použijete tak, jak je – syrový. Všechno připravené odšťavníte, ihned přidáte lžíci olivového oleje, ředíte vodou (klidně perlivou) 50:50. Svoláváte rodinu. Naléváte do skleniček. Připravujete se na negativní odezvy. Dostaví se, to je na beton.

Formulujete protiargumenty: „to není od toho, aby ti to chutnalo,“ „ne, nebudu to vylévat do záchodu,“ „ano, odteď to budeme pít každé ráno.“ Proč? „Protože je to vitamínová bomba. Protože nám to pokryje pitní režim na celé dopoledne. Protože nám to zpravidelní stolici. TIP navíc – odšťavníte-li nejdříve ovoce a separujete „odpad“ z něj do misky vedle, připravíte si základ pro zdravou snídani. Ten „odpad“ je čistá vláknina. „Odpad“ ze zeleniny věšíme v pytlíku sousedům na kliku, protože mají slepice a věší nám pak na oplátku na kliku čerstvá vajíčka.

Mgr. Xénia Paličková Křížová

Zpět na přehled