Stravování na dovolené

Stravování na dovolené

Sepsali jsme pro vás užitečné dovolenkové-stravovací tipy, které by vás možná nenapadly a které vás možná inspirují k tomu, podívat se na „dovolenou bez stravy“ jinýma očima. Ne každému vyhovují organizované polopenze, ne každý chce po výživné all inclusive dovolené doma nakupovat o číslo větší oblečení. Pokud chcete mít po návratu z dovolené dobrý pocit, mějte svoje stravování pod kontrolou, vařte si sami. Pryč jsou ovšem i ty časy, kdy si z nás dělala legraci celá Evropa a vlastně i my sami, paštikáři a polévkáři v prášku.

Po sedmi dnech strávených na pytlíkových polotovarech se dovolenkující rodina vracela do domácí kuchyně polootrávená glutamanem sodným, s touhou po domácích knedlících a čerstvé zelenině. Dnes je však nabídka potravin a surovin široká, nápaditá a bohatá, škoda nevyužít. Na dovolené se zkrátka a dobře lze stravovat: - důstojně - zdravě - levně - rychle (příprava do půl hodiny) - dietně - a s nenáročnou přípravou v apartmánech s vlastní kuchyňkou.

Stačí k tomu pár chytrých rad, chladící box do auta a šikovný nákupní seznam dle jednotlivých jídel, včetně čerstvých potravin – ovšem pracující s jejich trvanlivostí.

TIP 1: nejhorší noční můrou hospodyněk, které se celý rok těší na dovolenou je představa, že jakmile se rodina dokodrcá na místo určení, ony se, místo rozjímání u moře a kochání se výhledem, rovnou musí postavit ke sporáku, aby nakrmily vyhladovělé členy pro dlouhé cestě. Rada k nezaplacení: v posledních chvílích před odchodem vyberte z mrazáku předem připravené a zamrazené jídlo v plastové krabičce. Ideální je guláš nebo něco z kuřecího masa s lehkou omáčkou. Než procestujete noc, zamrazené jídlo se vám v chladícím boxu částečně rozmrazí a ještě plní funkci místo zabírající mrazící kostky. Za těch pár minut, co ostatní připraví na stůl, uvaříte těstoviny nebo rýži jako přílohu.

TIP 2: do spodní části chladícího boxu umístěte před odjezdem hluboce zmrazené krůtí nebo kuřecí řízky. Večer po příchodu budou lehce rozmrazené, můžete je naložit do oleje s kořením a na druhý den připravit třeba na grilu nebo na pánvi zabalené do papíru na pečení. Co se týká zeleniny, vybírejte nemačkavé druhy a také druhy, které nevadnou. Například hlávkové zelí, kedlubny, mrkev, okurky, dýně, řepu. Na trhu pak můžete dokoupit jako čerstvou ingredienci levnou sezónní zeleninu, která by vám transport nevydržela. Stačí nakrájet, zakápnout olivovým olejem a/nebo balsamikem a jíst.

TIP 3: pokud bydlíte v rozumné vzdálenosti od místního trhu, dopřejte si dvakrát nebo třikrát za dovolenou čerstvou rybu. Je to výtečné jídlo, rychle upečené a zdravé. K tomu si můžete udělat salát z trvanlivých druhů zeleniny a ovoce, které vám bez újmy přežijí cestu, jako například salát z hlávkového zelí a mrkve, nebo salát z čínského zelí, kukuřice a červené cibule, nebo salát z červené řepy, pomerančů, jablíček a ořechů.

TIP 4: máte-li větší auto a jste zvyklí péct si v domácí pekárně, vezměte ji s sebou a pečte si na dovolené čerstvý, teplý, voňavý a levný chléb. Místo másla, které se špatně převáží, můžete jako mazání na chleba sbalit avokádo – v různých stádiích zralosti. V týdnu postupně dozrají a na ně pak stačí jen trocha soli, spolu s křupavým domácím chlebem – delikatesa!

TIP 5: máte-li rádi jídla z těstovin, nejste odkázáni na tučné konzervované omáčky nebo na obyčejný kečup se strouhaným eidamem. Bylinky, česnek, parmezán, sušená rajčata, tuňák, olivy, olivový olej, pesto různých druhů. Mořské plody z lokálních zdrojů. Nekonečno variací. Mňam.

TIP 6: při celodenním ležení na pláži se často rezignuje na jinak celkem dietní stravování, hlad se zaplácává nesmyslnými sacharidy nebo sladkostmi. Ženy, které chtějí z dovolené odjíždět s plochým bříškem, se můžou klidně u některých z diet dostupných na trhu vybavit balíčkem na x dnů. Koktejl nahrazující jídlo se i na pláži lehce připraví, zasytí a rozhodně vám nepřidá na váze.

TIP 7: skleničky s hotovými jídly pro nejstarší batolata už mají chuť i konzistenci. Za cca 50 korun získáte plnohodnotné jídlo, perfektně balené, z kvalitních surovin a dietní. Nemusíte se přidávat do řad hamburgerových, palačinkových a hotdogových turistů, zbytečně tloustnout a katapultovat špatný cholesterol do nebetyčných výšin. Tak příjemný nákup, šťastnou cestu a návrat ve stejné váhové kategorii přeji!

Mgr. Xénia Paličková Křížová

Zpět na přehled