Zelenina a ovoce, co o nich nevíte

Zelenina a ovoce, co o nich nevíte

Jíte zeleninu pouze z povinnosti, nebo vám opravdu chutná? Víte o tom, že by se součástí našeho jídelníčku mělo denně stát alespoň pět porcí zeleniny? A kolik toho o zelenině víte?

Zelenina je důležitou součástí prevence mnoha nemocí, včetně rakoviny. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. I když si stále více Čechů uvědomuje pozitivní přínos ovoce a zeleniny, jejich zastoupení ve stravě je zanedbatelné. Připravili jsme pro vás zajímavosti a tipy, jak zeleninu ještě lépe poznat, skladovat nebo upravovat. Tím pádem ji mít ještě raději. 

Rajčata

Syrová rajčata krátce povařte a přidejte olej. Usnadníte vstřebávání lykopenu do těla. Lykopen pomáhá snižovat riziko cévní mozkové příhody, některých druhů rakovin a srdečních onemocnění.

Brokolice

Základní chyba? Vaření ve vodě. Pokud nevyužijete i následný vývar, ztratíte téměř všechen vitamin C, který brokolice hojně obsahuje. Ideálně ji připravujte na páře, která vitamin nerozpustí.

Mrkev

Než jíst mrkev syrovou, je lepší ji trochu povařit. Tím se zvýší dostupnost karotenoidů, které mají vliv na imunitní systém, oční vady a fungují jako prevence některých druhů rakoviny. Podle studie Kolumbijské univerzity jej tělo lépe vstřebá z uvařené mrkve.

Česnek

Česnek pomáhá hlavně obranyschopnosti organismu a při trávení. Měl by se skladovat v chladném, tmavém a dobře větraném místě. Místo klasického loupání nožem zkuste česnek nasucho opražit na pánvi. Slupka odpadne při lehkém doteku a česnek navíc nic neztratí ze svojí vůně.

Celer

Celer čistíme nejlépe kartáčkem pod tekoucí vodou a hned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Celer neztrácí vitamíny ani během vaření.

Banány

Ovoce? Zelenina? Banánovník není strom, ale bylina, dokonce nejvyšší bylina na světě. Podle některých expertů se ve špičkách banánů hromadí chemikálie z postřiků a proto doporučují z každého banánu vždy přibližně 1 cm na každé straně odkrojit.

Cibule

Cibule je silným magnetem pro bakterie, zejména vařená. Nikdy by se neměla odkládat, i když je zabalená v sáčku a uskladněná v ledničce.

Dýně Hokkaidó

Dýni Hokkaidó neloupejte. Budete-li se pokoušet dýni oloupat zasyrova, moc vám to nepůjde. Pečením či varem stejně krásně změkne. Nebo ji při pečení otočte směrem nahoru. Lehce se opeče a bude křupavá.

Paprika

Chuť a barva mleté papriky vynikne, když ji lehce orestujete na oleji. Ale pozor, v případě, že zapomenete míchat nebo ji necháte restovat příliš dlouho, zhořkne. Při koupi vybírejte pevné a hladké kusy a skladujte je při 8-10°C.

Mgr. Xénia Paličková Křížová

Zpět na přehled